En solskenshistoria

Med fortsatt hög produktion på Solsidan och ett stort intresse för solcellspaket hos våra kunder fortsätter vår solenergisatsning att vara en riktig solskenshistoria.

När Varberg Energi summerar solenergiåret 2019 kan vi konstatera att det gångna året precis som 2018 blev ett strålande solenergiår.

Helårets totala resultat av drygt 3 070 000 kWh producerad el på Solsidan innebar att 2019 blev solcellsparkens näst bästa år sedan invigningen. Glädjande nog inte särskilt långt efter produktionsrekordet 2018, där den extremt soliga sommaren ledde till drygt 3 150 000 kWh producerad el under helåret.

Vi är fortsatt glada för förtroendet att få sälja solcellslösningar till såväl privata villakunder som till industri- och företagskunder. Årets resultat blev 43 sålda solcellspaket, där några varit betydande affärer till nya spännande företagskunder, vilket resulterat att vi under året nått större affärer än förväntat.

Vandringspriset vandrar vidare

Det byggs allt större solcellsparker i vårt avlånga land. Något som vi som en föregångare inom solenergi naturligtvis är mycket glada för. För att uppmärksamma den positiva utvecklingen och samtidigt inspirera andra aktörer till nya initiativ inom området skapade vi, tillsammans med Träslövslägekonstnären Annika Scheller, under hösten 2018 ett vandringspris i glas som tilldelas det företag som har Sveriges största solcellspark.

När Göteborg Energis solcellspark Nya Solevi invigdes i december 2018, ersatte solcellsparken på Säve flygplats på Hisingen Solsidan som landets största, och vi överlämnade med varm hand vårt nyinstiftade vandringspris.

Under året som gått har vandringspriset vandrat vidare ännu en gång. Nu till Svea Solars solcellspark i Sjöbo, Skåne, som vid invigningen i juni tog över stafettpinnen efter Nya Solevi som landets största solcellspark. Och som det ser ut kommer priset inom en snar framtid byta innehavare ytterligare en eller ett par gånger.

Flygbild över vår solcellsanläggning Solsidan och vindkrafterken, precis vid E20.

Vår solcellsanläggning SOLSIDAN, väl synlig intill E20 söder om Varberg.

I Linköping byggs en solcellspark som med sina 12 MW får mer än dubbelt så stor installerad effekt som Sjöbo. De första solcellspanelerna sätts upp i mars 2020 med invigning tre månader senare.

Men frågan är om inte Linköpingsparken kommer att få se sig slagen på mållinjen. Bara veckor efter att nyheten om solcellsparken kablades ut landade nyheterna om en ännu större park utanför Strängnäs, också den med byggstart i mars 2020. Med en installerad effekt på 20 MW blir solcellsparken Sveriges överlägset största och nästan dubbelt så stor som den i Linköping. Som ytterligare jämförelse nästan fyra gånger större än Sjöbo och mer än sju gånger större än vår egna Solsidan. En hållbar utveckling som verkligen ligger i tiden.

Flygbild över Taigas fastighet med sin solcellsanläggning.

Ny solcellsanläggning hos klädföretaget Taiga. Läs mer om anläggningen här.

Fakta: Sveriges största solcellsparker

  1. HSB Södermanland 20 MW (planerad). Strängnäs.
  2. Eneo Solutions 12 MW (planerad). Linköping.
  3. Sparbanken Skånes solcellspark 5,8 MW. Svea Solar, Sjöbo.
  4. Nya Solevi 5,5 MW. Göteborg Energi, Säve flygplats.
  5. Solsidan 2,7 MW. Varberg Energi, Tvååker.
Vårt vandringspris är gjort av glas, som en stående platta och föreställer en sol i rött, gult och orange mot en blårutig botten.

Det fina vandringspriset, som vi själva instiftade 2018, vandrar nu vidare i Sverige.

Den här sidan innehåller exempel på hur vi bidrar till FN:s globala hållbarhetsmål #7 – Hållbar energi för alla och #12 – Hållbar konsumtion och produktion.

Läs mer om vårt arbete med hållbarhet.