Solenergi del i hållbarhetstänk

Med ett hållbarhets- och miljötänk som genomsyrar hela organisationen var det ett steg i naturlig riktning för klädtillverkaren Taiga att installera solceller på taken. När den ekonomiska kalkylen också blev en trevlig läsning var det ingen tvekan.
– Valet kändes enkelt, säger Martin Lindblad, ekonomichef på Taiga.

Taiga är Varbergsföretaget med målet att utveckla marknadens bästa klädsystem för krävande arbetsmiljöer. Bland kunderna märks flera försvarsmakter runt om i världen, den svenska polisen och ambulanssjukvård i såväl Sverige som i Norge. Kort sagt yrkesgrupper som behöver ha kläder som tål alla väder och tuffare tag.

– Vi har jobbat med de här frågorna länge och är stolta över att vi gör arbetskläder som håller länge och tål väldigt tuffa krav, säger Maria Larsson, Hållbarhetskoordinator Taiga. Att kläderna håller länge jämfört med många andra leverantörers är inte bara ett kundkrav utan också en del av ett hållbarhetstänk som genomsyrar hela organisationen i Taiga.

– För oss är hållbarhetsfrågorna lika viktiga som att vi har bra kvalitet på våra plagg. Det handlar inte bara om miljö utan också om social och ekonomisk hållbarhet och är något vi försöker implementera för alla som jobbar för oss, från personalen här i Varberg, till den personal som syr kläderna till oss och vidare ut i leveranskedjan, säger Maria Larsson.

 

293 paneler

Som en naturlig del i hållbarhetsarbetet installerades i september 2019 solpaneler på Taigas tak i Varberg Nord. Efter en kartläggning av utbudet på solcellsmarknaden som gjordes med hjälp av Energi och Miljöcentrum (EMC) landade valet på Varberg Energi som leverantör.

– Det är en stabil och lokal aktör som vi har fått väldigt bra service och information av allt sedan jag först tog kontakten, säger Martin Lindblad.

 

Porträtt på Maria Larsson och Martin Lindblad framför taigas logotype.

Maria Larsson, hållbarhetskoordinator och Martin Lindblad, ekonomichef.

Med 293 stycken solpaneler utplacerade på tre tak, i olika väderstreck, på företagets kontors- och lagerbyggnader produceras solenergi stora delar av dagen. Totalt beräknas solcellsanläggningen producera strax under 80 000 kilowattimmar elenergi per år, vilket mer än väl täcker hälften av lokalernas totala årsförbrukning på 130 000 kilowattimmar. Om Taiga får det bidrag från staten de hoppas på har anläggningen en beräknad återbetalningstid på färre än nio år. Med tanke på att tillverkaren garanterar att solpanelerna efter 25 år ska producera minst 80 procent av nyinstallerad effekt är det en ekonomisk kalkyl med svarta siffror.

 

– Detta är absolut en fördelaktig affär. Även om det också är andra värderingar som styr är det viktigt att det finns en ekonomisk drivkraft i det man gör och går dessa hand i hand då finns det inget att tveka på. Och när vi då som i detta fall hittat en bra partner att kroka arm med innebär det en vinst för alla, säger Martin Lindblad.

 För Taiga som av EMC år 2018 prisades som ”Årets Energi- och Miljöföretag” i Varberg är de nyinstallerade solcellerna ytterligare ett steg i rätt riktning.

– Vi är jättestolta över priset som visar att vi gör saker rätt. Men det ställer också krav på oss att fortsätta vara på tårna och utvecklas vidare, säger Maria Larsson.

Flygbild över Taigas fastighet och solcellsanläggning på taket.

Taigas solcellsanlägning på sin verksamhet i industriområdet Varberg Nord.

Närbild på en medarbetares händer som med symaskin syr i en dragkedja i en jacka.

Här tillverkas kläder som tål tuffa tag!

Den här sidan innehåller exempel på hur vi bidrar till FN:s globala hållbarhetsmål #7 – Hållbar energi för alla och #12 – Hållbar konsumtion och produktion.

Läs mer om vårt arbete med hållbarhet.