Vi tände tusen juleljus

”Nu tändas tusen juleljus på jordens mörka rund”. Likt den välkända julsången lyste Varberg Energi upp Varbergs gator under den mörka årstiden när vi satsade stort på vinterbelysningen.

I slutet av november lystes Varberg upp med tusentals ljus när årets vinterbelysning tändes. Det blev en festlig invigning där jultomten och en av hans renar kom på besök, Varbergs Kustband spelade stämningsfull julmusik och lokalhistorikern Peter Börjesson ledde en vandring genom staden under vilken han berättade juliga och ljusa historier.

Med målet att göra Varberg till en ännu mer attraktiv vinterstad fick Varberg Energi uppdraget av kommunen att ansvara för vinterbelysningen. Och för att leva upp till uppgiften tog vi ett betydligt större grepp på vinterbelysningen än vad som gjorts tidigare år.

 

I samarbete med representanter från Fastighetsägarna, Näringslivs- och destinationskontoret (NOD) samt Hamn- och gatuförvaltningen startade Varberg Energi en projektgrupp att ansvara för att lysa upp Varberg under årets mörka månader. Genom att anlita en ljusdesigner fick projektgruppen nya infallsvinklar på vilka sätt ljus kan användas med relativt små medel.

De tidigare årens ljusslingor mellan husen i centrum kompletterades med en rad nyheter som klotlampor över gatan på ett kvarter på Östra Långgatan, utökad belysning vid gångstråket över torget och dessutom två ljusprojiceringar, en mittemot kulturhuset Komedianten och en snett mittemot Gallerian på Varbergs Stadshotells fasad. Dessutom sågs en del befintlig belysning och vajrar, från tidigare säsonger, över och kompletterades.

– Själva resultatet blev väldigt bra. Vi ser fram emot att fortsätta att utveckla vår kunskap kring belysning både som ren nytta och upplevelse i samhället. Ljus berör oss alla och vi tror detta är en verksamhet som kommer att växa framöver, berättar Daniel Svensson, affärsområdeschef entreprenad Varberg Energi.

Konstverk i Brunnsparken i form av en pojke som sitter ihopkrupen på en träbänk

I Brunnsparken belyser vi konstverk.

Sammantaget har en projektledare och fyra av våra elmontörer arbetat med vinterbelysning till och från under året och en elingenjör från Varberg Energi har skött planering, samordning och beställning.

– Varbergs Motorklubb har utfört en del av upphängningen och även externa firmor har hjälpt till med arbetet och beräkningar. Tillsammans med alla inblandade i projektet lyfte vi verkligen stadskärnan. Det var jätteroligt med all den positiva feedback vi fick och vi ser fram emot att utveckla belysningen till nästa säsong, säger Daniel Svensson.

Varberg Energi stod för den största delen av finansieringen men även NOD och Fastighetsägarna bidrog ekonomiskt till att skapa en ännu mer attraktiv stadskärna vintertid och sprida ljus och stämning till stadens invånare och gäster.

Tanken är att Varberg Energi även i fortsättningen ska ansvara för jul- och vinterbelysningen som redan under 2020 ska utökas även till serviceorterna.

– Tyvärr fanns inte tiden till att göra det redan ifjol men där är tanken att prata med de föreningar som finns i serviceorterna och att vi kan göra något tillsammans. Vi vill att det ska vara en upplevelse som ska lysa upp tillvaron, säger Daniel Svensson.

Historiepratare Peter Börjesson står på en sten och berättar anekdoter högt för publiken framför en projicerad rörlig julgran på tegelväggen bakom.

Väggprojicering under julhelgen.

Den här sidan innehåller exempel på hur vi bidrar till FN:s globala hållbarhetsmål #9 – Hållbar industri, innovationer och infrastruktur och #11 – Hållbara städer och samhällen.

Läs mer om vårt arbete med hållbarhet.